SELAMAT DATANG

Sunday, April 15, 2012

Kawanku MariKisahnya bermula begini...

Pada suatu petang yang indah, saya berjalan-jalan di tempat kerja saya. Berjalan-jalan ini bukan bermaksud saya mencuri tulang. Saya terpaksa berjalan kerana hendak bertemu dengan bos saya. Jarak antara pejabat saya dengan pejabat bos saya adalah agak jauh hinggakan saya selalu menggunakan kereta untuk ke sana. Dari pejabat, saya berjalan menuju ke kereta saya di tempat letak kereta yang berhampiran. Kemudian, memandu kereta sehingga ke tempat letak kereta yang berhampiran dengan pejabat bos saya itu pula. Akhir sekali, saya perlu berjalan lagi menuju ke pejabat bos saya yang berada di tingkat dua. Agak penat dan membosankan seperti anda sedang kepenatan dan kebosanan membaca permulaan cerita saya ini.


Semasa memasuki bangunan pejabat bos saya, saya melihat suasana yang gilang-gemilang dan penuh dengan manusia. Rupa-rupanya, pada hari tersebut terdapat pasar lambak yang diadakan di dalam dewan di situ. Dengan tujuan yang satu dan jitu, saya mengabaikan pasar lambak yang dijalankan oleh pelajar-pelajar di situ. Ya! Tujuan saya ke situ adalah hendak berjumpa dengan bos saya. Namun saya telah lupa apakah tujuan saya berjumpa dengan bos saya pada hari tersebut. Oh! Saya sudah tua. Apa yang saya ingat, setelah berjumpa dengan bos saya rakan sekerja saya mengajak saya melihat-lihat ke pasar lambak itu. Walaupun hati saya agak keberatan kerana ia seperti mencuri tulang, namun saya telah dimomokkan dengan slogan "memberi dorongan kepada pelajar yang menjalankan aktiviti" yang akhirnya berjaya membawa saya melihat-lihat di pasar lambak itu.


Semasa di dalam dewan tempat pasar lambak itu diadakan, saya terasa seperti ada suatu tarikan yang menarik saya ke satu penjuru. Ia sememangnya berada di penjuru dewan. Apabila saya melangkah ke situ, saya amat terperanjat kerana melihat beberapa marimo sedang berehat tenang di dalam akuarium. Ianya sangat comel. Akibat kecomelan mereka, saya telah membeli satu daripada marimo-marimo yang dijual kerana tidak mampu membeli kesemuanya sekali. Semenjak itu marimo yang saya beli telah bernama Mari dan menjadi kawan saya yang setia.

Kesetiaan Mari memang tidak berbelah bagi. Mari selalu berada di sisi saya di tempat kerja. Mari juga tidak pernah merungut apabila ditinggalkan sewaktu saya pulang dari kerja. Lebih baik lagi, Mari tidak pernah cuba mencakar saya apatah lagi cuba menggigit saya. Mari hanya menunjukkan sikapnya yang tenang dan tabah.

Hendak dijadikan cerita, tidak seperti cerita dongeng Singapura Dilanggar Todak, cerita saya dan Mari ini adalah kisah benar yang tiada tipu daya di dalamnya. Cerita ini juga tiada unsur-unsur iri hati pembesar kepada kanak-kanak yang genius. Bahkan ia adalah cerita yang kelihatan biasa pada sudut pandang yang biasa, tetapi agak luar biasa hanya jika dipandang dari sudut yang luar biasa. Ceritanya begini.Saya agak lambat pulang ke pejabat saya kerana berjumpa dengan bos saya. Oh! Ia adalah rutin yang biasa untuk berjumpa dengan bos. Perjumpaan itu tidak bertujuan untuk membodek bos. Tidak baik betul jika anda salah anggap tujuan saya.

Kerana saya terlewat, rakan-rakan sepejabat telah pergi keluar untuk makan tengah hari dengan meninggalkan saya. Namun, Mari setia menunggu saya. Akhirnya saya makan bihun segera buat mengalas perut di samping Mari yang setia itu. Alahai! Cerita ini agak "lame" untuk menggambarkan betapa baiknya Mari.


Kebaikan Mari memang tidak dapat diceritakan dengan cara yang berbunga-bunga bahasa. Namun Mari setia menyumbangkan Oksigen yang saya sedut di dalam bilik pejabat saya. Bayangkan, kami bersimbiosis antara satu sama lain. Saya membekalkan Karbon Dioksida kepada Mari dan Mari pula membekalkan Oksigen kepada saya.


Semoga Mari terus membesar dengan sihat dan menjadi Marimo yang terbesar di Malaysia, bahkan di dunia.TAMAT


Entri ini dibuat khas untuk Pertandingan 'Kawanku....' oleh Husna Adnan.

Silalah lawati laman blog Husna Adnan di 1001husnaadnan.blogspot.com dan marilah membaca karya beliau yang sangat menarik yang berjudul Kawanku Panda.

1 comment:

  1. Salam,

    Terima kasih kerana sudi menyertai pertandingan ini. Selamat maju jaya! (^_^)

    ReplyDelete